×

Tramvaju projekta uzraudzība – Transparency International un Eiropas Komisijas sadarbība sabiedrības interesēs

2015.gada martā Eiropas Komisijas Reģionālās politikas un pilsētpolitikas ģenerāldirektorāts (Eiropas Komisija) sadarbībā ar starptautisko pretkorupcijas organizāciju Transparency International (TI) (Delna ir TI Latvijas nodaļa) parakstīja vienošanos par Integritātes pakta pilotprojekta īstenošanu 11 ES dalībvalstīs: Portugālē, Itālijā, Grieķijā, Bulgārijā, Slovēnijā, Ungārijā, Rumānijā, Čehijā, Polijā, Lietuvā un Latvijā. Pilotprojektā tiek uzraudzīti 17 dažādi ES fondu atbalstīti projekti no kuriem pieci ir saistīti ar transporta nozares attīstību. Starptautiskā prakse rāda, ka šādas sadarbības rezultātā sākotnēji plānotie izdevumi tiek samazināti pat par 30%.

.

Apstiprinot Integritātes pakta pilotprojektu, dalībvalstis tika lūgtas izvirzīt iespējamos uzraugāmos projektus. Eiropas Komisija uzrunāja dalībvalstu atbildīgās ministrijas, Latvijas gadījumā Finanšu ministriju, kura ieteica tieši “Rīgas tramvaju infrastruktūras attīstības” projekta iespējamu uzraudzību, ja šāds projekts tiktu apstiprināts. Delna uzskata, ka  atvērta pilsoniskas sabiedrības diskusija par tramvaja projektu un konkrētiem maršrutiem ir svarīga un uzraudzīs to maršrutu, par kuru tiks panākta vienošanās, neatkarīgi, vai tā būs Skanstes līnija vai kāda cita. Delna, darbojoties Eiropas Komisijas uzdevumā, uzraudzīs projekta finansējuma izlietojumu.

.

Delnas klients un finansētājs ir Eiropas Komisija, nevis Rīgas Satiksme vai Rīgas Dome, tādējādi nekādā veidā netiek ietekmēta Delnas neatkarība. Delna regulāri atskaitās un atskaitīsies par projekta attīstības gaitu. Delnai, kā vienai no projekta īstenotājorganizācijām, no Eiropas Komisijas līdzekļiem četru gadu laikā tiks piešķirti ne vairāk kā 356 731 eiro, par ko tiks maksāta atlīdzība darbiniekiem, piesaistīti juridiskie un būvniecības eksperti, eksperti plānoto 12 tramvaju iepirkuma uzraudzībai, kā arī tiks segti citi ar projekta uzraudzību saistītie izdevumi, t.sk. organizējot publiskas diskusijas un citus pasākumus, lai informētu sabiedrību par projekta attīstības gaitu[1].

.

Kopējais projekta mērķis ir piesaistīt neatkarīgu nevalstisku organizāciju, kura piedalās ES fondu izlietojuma uzraudzībā, lai preventīvi novērstu līdzekļu neatbilstošu izlietojumu un pārkāpumus iepirkumos, t.sk. uzraugot arī ar projektu saistītos “apakšuzņēmumu” darījumus.

.

Delna apzinās, ka šis ir komplicēts, paaugstināta riska projekts, kurš uzliek organizācijai lielu atbildību, un Delna ir gatava kvalitatīvi veikt tai uzticēto funkciju.

.

Noderīgas saites:

 

flyer_1flyer_2

[1] https://delna.lv/lv/informacija-par-delnu/projekti/

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52