×

LIKUMS IR, AIZSARDZĪBAS NAV – LATVIJA NAV GATAVA TRAUKSMES CELŠANAS LIKUMA IEVIEŠANAI

Šī gada 1. maijā Latvija pievienojās to valstu grupai, kur celt trauksmi (ziņot par iespējamiem pārkāpumiem) ir likumā nostiprināta personu tiesība. Likums ietver trauksmes cēlēja un viņa radinieku aizsardzības garantijas no iespējamās izrēķināšanās.

.

 

Esam īpaši gandarīti, jo Delnas eksperti pie likuma idejas un aizstāvības strādājuši vismaz 10 gadus. Tagad valsts uzdevums ir nodrošināt, ka likums tiek veiksmīgi ieviests un sabiedrība trauksmes celšanas institūtam notic. Lai tas notiktu, Delna aicina valdību izpildīt divus svarīgus soļus un izvērtēt, vai likuma mērķu īstenošanai paredzēti adekvāti valsts līdzekļi.

.

 

Pirmkārt, aicinām Ministru kabinetu izpildīt likumā noteikto prasību un iespējami ātri (pārejas noteikumu termiņš  – 2019. gada 1. februāris) iesniegt Saeimai grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kuri regulētu administratīvo atbildību par nelabvēlīgu seku radīšanu trauksmes cēlējam vai viņa radiniekiem un par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu, iesniedzot trauksmes cēlēja ziņojumu.

.

 

Šobrīd par trauksmes cēlēja atbrīvošanu no darba likums neļauj darba devējam piemērot sodu. Tāpat šobrīd nav sankciju uzņēmējiem ar vismaz 50 darbiniekiem, kas nepilda likumā noteikto prasību izveidot iekšējos trauksmes celšanas kanālus.

.

 

Otrkārt, aicinām turpināt izglītot sabiedrību par trauksmes celšanu un stimulēt sabiedrības līdzdalību. Trauksmes celšanas spēkam pārbaudījums būs ne tikai administratīvās atbildības sakārtošana un valsts iestāžu sagatavotība darbam ar saņemtajiem ziņojumiem, bet arī Latvijas sabiedrības gatavība ziņot par notiekošo. Lai arī likumā ir skaidri noteikts, ka trauksmes cēlējs rīkojas ne savās, bet sabiedrības interesēs, saņemt drosmi neklusēt par notiekošo savā darba vietā ir grūti. Mūsu kopējais uzdevums ir palīdzēt sabiedrībai pārvarēt vienaldzību un bezspēcības sajūtu.

.

 

Viena likumā noteikta iespēja, ko aicinām izmantot, ir trauksmes cēlējam vērsties biedrībās un nodibinājumos, piemēram, Delnā, kas tālāk var viņus pārstāvēt.

.

 

Vairāk informācijas: Jānis Veide, biedrības “Sabiedrība par atklātību – Delna” jurists, janis.veide@delna.lv

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52