×

ESAM SOLI TUVĀK NELIKUMĪGI IEGŪTO LĪDZEKĻU LEGALIZĀCIJAS IZSKAUŠANAI GLOBĀLĀ LĪMENĪ

Šis gads ir sācies pozitivi – pašās pirmajās janvāra dienās ASV Senāts ir atcēlis prezidenta Trampa veto  2021. gada Nacionālās aizsardzības autorizācijas likumam, tātad likums ir stājies spēkā, un tas globālajai pretkorupcijas un tiesībsargājošo iestāžu kopienai paver plašākas iespējas apkarot starptautiskās naudas atmazgāšanas struktūras. Piedāvājam izlasīt The Globalist raksta Promoting the Most Important Anti-Corruption Action in a Generation pilnu tekstu šeit, raksta pārstāsts latviešu valodā skat zemāk.

Kāpēc tas ir svarīgi?

Nacionālās aizsardzības autorizācijas likumā ir iekļauts arī Korporatīvās atklātības likums (Corporate Transparency Act), kas iezīmē galvenos naudas atmazgāšanas apkarošanas noteikumus. ASV, būdama viena no pasaules lielākajām ekonomikām, ar šī likuma pieņemšanu izmaina globālos naudas apkarošanas noteikumus un paver iespējas nelikumīgi iegūto līdzekļu legalizācijas gadījumus izmeklēt jaunā līmenī. Pirmo reizi visi uzņēmumi, kas darbojas ASV, saskaņā ar šo likumu būs spiesti atklāt patiesos labuma guvējus. Tas nozīmē, ka arī Latvijas tiesībsargājošajām institūcijām būs vieglāk izmeklēt starptautiskās naudas atmazgāšanas shēmas, kurās ir iesaistīta Latvija. Patiesā labuma guvēju atklātības regulējums ir efektīvs tikai tad, ja to piemēro visās lielākajās ekonomikās – tur, kur naudas atmazgātāji ir visvairāk ieinteresēti ieguldīt savu naudu.

Jaunais ASV likums dod triecienu naudas atmazgāšanas biznesam un jaunas iespējas  tiesībsargājošajām institūcijām, aicinot tās pārskatīt esošās sadarbības iespējas. Paredzams, ka ASV jaunie noteikumi visdrīzāk radīs rezonansi Lielbritānijā un Eiropas Savienībā – gan Lielbritānija, gan ES pilnveidos savu likumdošanu, tādējādi pakāpeniski izveidojot stingrāku globālo naudas atmazgāšanas novēršanas sistēmu.

Jāsaka, ka Lielbritānijā jau darbojas faktisko īpašumtiesību likumi, taču to izpilde ir vāja. Saskaņā ar ES piekto AML Direktīvu (Anti Money Laundering Directive), visām dalībvalstīm ir jāizveido publiski pieejami patiesā labuma guvēju reģistri un šiem datiem ir jābūt savstarpēji pieejamiem. Ir zināms, ka arī Kanāda plāno sekot ASV piemēram un līdzīgus noteikumus grasās pieņemt 2021. gadā.

Daudzu gadu garumā vairāki ASV Kongresa locekļi ir mēģinājuši popularizēt patiesā labuma guvēju likumu, taču lobētāju grupas vienmēr izrādījās spēcīgākas. Taču šobrīd ar šī sektora sakārtošanu gan ASV, gan globālā kopiena cīņā ar naudas atmazgāšanu var uzgavilēt un atlocīt rokas jaunam posmam nelegāli iegūto līdzekļu legalizācijas apkarošanā.

 

Šis ieraksts ir publicēts ar Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas atbalstu caur EEZ un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”. Par publikācijas saturu atbild biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna”.

 

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52