×

DELNA PREZENTĒS PĒTĪJUMU PAR INTEREŠU PĀRSTĀVĪBU (LOBĒŠANU) LATVIJĀ

Biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna” (Delna) aicina medijus, valsts, privātā un nevalstiskā sektora pārstāvjus, kā arī ikvienu aktīvo iedzīvotāju apmeklēt Delnas veiktā interešu pārstāvības (lobēšanas) pētījuma rezultātu prezentācijas pasākumu, kas notiks tiešsaistes platformā Zoom. Pasākuma apmeklētāju ērtībai prezentācijas pasākumu rīkojam 25. maijā un 27. maijā plkst. 15.0017.00, un aicinām izvēlēties Jums ērtāko datumu (reģistrācijas saite->).  

Prezentācijas pasākuma programmā:

  • Delnas pētnieks Olafs Grigus prezentēs pētījuma par lobēšanu pašvaldībās galvenos secinājumus un rekomendācijas;
  • PROVIDUS vadošā pētniece Līga Stafecka un Latvijas Pašvaldību savienības vecākais padomnieks Māris Pūķis sniegs ieskatu par labas pārvaldības un atklātības izaicinājumiem pašvaldību līmenī. Lūdzam ņemt vērā, ka 25. maija pasākumā piedalīsies L. Stafecka, 27. maija pasākumā – M. Pūķis;
  • Diskusijā piedalīsies pārstāvji no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas – lūgsim viņus sniegt ieskatu par gaidāmajām izmaiņām pēc administratīvi teritoriālās reformas un, kā šīs izmaiņas ietekmēs atklātību un sabiedrības līdzdalību pašvaldībās;
  • Pēc prezentācijām aicinām visus piedalīties diskusijā par atklātu un ētisku interešu pārstāvību nacionālajā līmenī un pašvaldībās. Diskusiju vadīs starptautiskā konsultante labas pārvaldības, vēlēšanu un interešu pārstāvniecības jomā Lolita Čigāne.

 

Kopš 2020. gada decembra Delna veica plašu pētījumu par interešu pārstāvības līdzšinējo praksi Latvijā, ar fokusu uz pašvaldībām – ētisku un neētisku interešu pārstāvību, interešu pārstāvju komunikāciju ar lēmumu pieņēmējiem. Pētījumu veicām trīs virzienos:

  • Veicām tiešsaistes aptauju, kurā piedalījās nevalstiskais sektors (tajā skaitā neaizsargātās sabiedrības grupas un minoritātes), biznesa asociācijas un uzņēmēji, profesionālie lobētāji un sabiedrisko attiecību aģentūras, kopā tika saņemtas 142 atbildes no dažādiem respondentiem Rīgā un attālākos Latvijas reģionos;
  • Organizējām trīs fokusgrupas Latgalē, Vidzemē un Zemgalē, kurās piedalījās dažādas nevalstiskās organizācijas gan savas kapacitātes, gan resursu ziņā un vietvaru pārstāvji;
  • Veicām 20 individuālās intervijas ar lēmumu pieņēmējiem izpildvaras līmenī (ministriju darbinieki) un pašvaldību pārstāvji (pašvaldību vadītāji, viņu vietnieki un atbildīgie par attīstības un infrastruktūras jautājumiem).

 

Šos pētījuma rezultātus izmantosim, lai sniegtu ieteikumus 13. Saeimai interešu pārstāvības (lobēšanas) atklātības regulējuma izstrādes laikā.

Aicinām Jūs reģistrēties pasākumam (reģistrācijas saite->) kādā no piedāvātajiem datumiem (25. vai 27. maijs), visiem reģistrētajiem dalībniekiem pasākuma rītā Delnas komanda nosūtīs Zoom saiti. Prezentācijas pasākums un publiskā diskusija tiks ierakstīta un plānojam to publicēt Delnas mājaslapā jūnija vidū.

 

Šis ieraksts ir publicēts ar Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas atbalstu caur EEZ un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”. Par ieraksta saturu atbild biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna”.

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52