×

DELNA KOPĀ AR PILSONISKĀS SABIEDRĪBAS ORGANIZĀCIJĀM AICINA SAEIMAS DEPUTĀTUS NESAŠAURINĀT ATKLĀTĪBAS PRINCIPUS

“Sabiedrība par atklātību – Delna” kopā ar Latvijas Pilsonisko aliansi (LPA) un sabiedriskās politikas centru “PROVIDUS” aicina Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputātus neatbalstīt likumprojektu “Grozījumi likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”” esošajā redakcijā, kura būtiski sašaurina valsts amatpersonas deklarācijas publiskojamo daļu noteiktām amatpersonu grupām – augstskolu padomju un valsts kapitālsabiedrību padomju locekļiem, turklāt demonstrē priviliģētu attieksmi attiecībā pret šo amatpersonu grupu.

Pilsoniskās sabiedrības organizācijas uzskata, ka:

  • medijiem un pilsoniski aktīviem iedzīvotājiem ir jābūt iespējai sekot līdzi šo amatpersonu iespējamiem interešu konfliktiem un mantiskajām interesēm, un nav pamatota iemesla šo informāciju slēpt no sabiedrības;
  • ar piedāvātajiem grozījumiem tiek izjaukta vienotā pieeja attiecībā uz augstākā līmeņa valsts amatpersonu publiskojamajām deklarācijām, padarot šo amatpersonu grupu priviliģētāku nekā citas;
  • vienlaikus ir jāpārskata samērīgums amatpersonu deklarāciju prasībās pret pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem gadījumos, kad tie pilda valsts amatpersonai raksturīgas pilnvaras epizodiski (ne vairāk kā 2 nedēļas gada laikā), vai tām ir vairāk konsultatīvs raksturs, un/vai par to pildīšanu netiek saņemts atalgojums.

 

Ar otrajam lasījumam sagatavoto atzinumu var iepazīties šeit ->. Kopā ar Delnu, LPA un PROVIDUS savus priekšlikumus iesniedza arī Izglītības un zinātnes ministrija, Saeimas deputāts Viktors Valainis un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, ar visiem iesniegtajiem priekšlikumiem var iepazīties šeit ->.

 

Šis raksts ir sagatavots ar Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas atbalstu caur EEZ un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”. Par raksta saturu atbild biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna”.

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52