×

GLOBĀLAIS KORUPCIJAS BAROMETRS: SABIEDRĪBAS UZTVERĒ VALDĪBA NEPIETIEKAMI APKARO KORUPCIJU VALSTĪ

Lai skaidrotu, ko nozīmē 2020. gada Globālā korupcijas barometra (GKB) Latvijas rezultāti un kāda ir sabiedrības korupcijas uztvere un kā tā ietekmē sabiedrības uzticību valdībai,  “Sabiedrība par atklātību – Delna” (Delna) 2021. gada 21. augustā plkst. 17.30–19.00 sarunu festivālā “LAMPA” organizē publisku diskusiju “Vai Latvijā ir korupcija? Iedzīvotāju viedoklis”. Aicinām pilsoniskās sabiedrības pārstāvjus, uzņēmējus, lēmumu pieņēmējus un ikvienu interesentu apmeklēt šo diskusiju klātienē Maija parkā, Cēsīs (skatuve nr. 13 “Kā uz Delnas”) vai arī sekot līdzi diskusijas tiešraidei Delnas Facebook lapā kā arī sarunu festivāla LAMPA mājaslapā.

Starptautiskā pretkorupcijas organizācija Transparency International (TI) šogad jūnijā publicēja GKB rezultātus, kas atklāj Eiropas Savienības (ES), tajā skaitā Latvijas iedzīvotāju korupcijas uztveri. Lai arī situācija, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, ir uzlabojusies, tomēr ES un Latvijas iedzīvotāji par korupciju joprojām ir drūmās domās, arī COVID-19 ārkārtas situācija iedzīvotāju uztveri ir ietekmējusi negatīvi.

Kā Latvijas sabiedrība redz un uztver valstī notiekošo? Vai ikdienā, vēršoties pēc publiskajiem pakalpojumiem (veselības aprūpe, izglītība, tiesas, policija u.c.) mēs piedzīvojam un saskaramies ar korupciju? Vai Latvijas valdība dara pietiekami, lai apkarotu korupciju un veicinātu vienlīdzīgu attieksmi publisko pakalpojumu pieejamībā? Lai rastu atbildes uz šiem jautājumiem, meklētu Latvijas situācijai risinājumus un veiksmīgāk apkarotu korupciju valstī, aktualizēsim šo problēmu diskusijā “Vai Latvijā ir korupcija? Iedzīvotāju viedoklis” sarunu festivālā LAMPA 21. augustā. Diskusiju vadīs starptautiska konsultante labas pārvaldības, vēlēšanu un interešu pārstāvniecības jomā Lolita Čigāne.

Diskusijā piedalās:

  • Politiķis un 13. Saeimas deputāts Juris Rancāns
  • Domnīcas PROVIDUS asociētais pētnieks un docents Latvijas Universitātē Valts Kalniņš
  • Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors, Latvijas Prokuroru biedrības prezidents Jānis Ilsteris
  • Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja pārstāve Inta Nolle
  • Organizācijas Manabalss komunikācijas vadītājs Didzis Meļķis

 

Lai gūtu padziļinātu izpratni par Latvijas GKB rezultātiem, Delna veica izpēti un publicē rekomendācijas lēmumu pieņēmējiem un politikas veidotājiem:

  • Izstrādāt un ieviest Latvijas situācijai piemērotu interešu pārstāvības (lobēšanas) atklātības regulējumu.
  • Apsvērt grozījumus likumdošanā par politisko organizāciju (partiju) finansēšanu, lai precīzāk atspoguļotu Latvijas politisko partiju sistēmas iezīmes un radītu vienlīdzīgākus noteikumus starp dažādiem spēlētājiem. Valdība varētu arī apsvērt partiju finansējuma savienošanu ar partiju darbību attiecībā uz biedru vai mazo ziedotāju piesaisti.
  • Pārskatīt valsts amatpersonu deklarāciju sistēmu: i) padarīt datus vairāk pieejamus un ērti izmantojamus sabiedrībai; ii) ieviest noteikumus augstākā līmeņa ievēlēto amatpersonu (piemēram, Ministru kabinets un Saeima) ģimenes locekļu deklarācijām un to valsts amatpersonu, kas ir atbildīgas par publisko resursu piešķiršanu; iii) ieviest prasību deklarēt intereses, kad tās parādās un savlaicīgi atjaunot informāciju deklarācijas.
  • Uzlabot sabiedrības līdzdalības publiskajā lēmumu pieņemšanā regulēšanu un pārvaldību: i) veicināt, ka publiskās pārvaldes iestādes standartizē veidu, kurā tās publicē informāciju par sabiedriskajām konsultācijām un to rezultātiem; ii) piešķirt vairāk finansējumu valsts apmaksāto digitālo rīku, kuru mērķis ir sabiedrības līdzdalības veicināšana, izstrādei, kā arī atbalstīt mehānismus, kas veicinātu sabiedrības līdzdalību valsts budžeta veidošanā un kontrolē, uzraudzītu publiskos iepirkumus.
  • Izstrādāt stabilu un visaptverošu stratēģiju valdības datu izmantošanai pretkorupcijas politikā un pretkorupcijas prakses ieviešanā.

 

Ar Delnas analīzi plašāk var iepazīties šeit.

 

Papildu informācija:

Globālais korupcijas barometrs ir viena no plašāk lietotajām sabiedrības aptaujām, lai noskaidrotu pasaules valstu korupcijas uztveri un uzskatus. Ik pēc noteikta laika aptauju veic kādā pasaules regionā. 2020. gadā aptauju tika veikta 27 ES valstīs un kopā tika aptaujāti 40 000 iedzīvotāji laika posmā no oktobra līdz decembrim.

 

Šis ieraksts ir sagatavots ar Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas atbalstu caur EEZ un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”. Par saturu atbild biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna”.

 

 

 

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52