×

ATBALSTI TRAUKSMES CĒLĒJU: ZIEDO 25 EURO UN SNIEDZ 1 H ATBALSTU TRAUKSMES CĒLĒJAM

Par pārkāpumiem un nejēdzībām nav jāklusē, par tām ir jāziņo – jāceļ trauksme. Tikai runājot un norādot uz iespējamiem pārkāpumiem, tos ir iespējams novērst. Tādēļ “Sabiedrība par atklātību – Delna” (turpmāk – Delna) aizstāv trauksmes cēlējus un iestājas par to, lai ikviens Latvijas iedzīvotājs var brīvi runāt par redzētajiem un dzirdētajiem pārkāpumiem – negodprātīgu rīcību savā darba vietā. Daudzos gadījumos Delnas atbalsts trauksmes cēlējam bija iespējams tikai pateicoties ziedojumiem – paldies ikvienam, kurš mūs atbalsta! Atbalstot Delnu, Jūs atbalstāt trauksmes cēlējus un palīdzat novērst iespējamos pārkāpumus un netaisnību.

Delna jau vairāk nekā 15 gadus aicina ikvienu neklusēt par pārkāpumiem, šajos gados esam radījuši atbalstošu vidi trauksmes cēlējiem. Mēs arī iesaistījāmies Trauksmes celšanas likuma izstrādē un šobrīd aktīvi strādājam pie jaunā Trauksmes celšanas likuma, atbilstoši Eiropas Komisijas Trauksmes celšanas direktīvai, ar kuru tiks pilnveidota jau esošā trauksmes celšanas kārtība publiskajā un privātajā sektorā, lai trauksmes cēlējs varētu justies drošāk.

2021. gadā (11 mēnešos) Delnas Trauksmes celšanas centrā esam saņēmuši 38 iesniegumus, darbam ar šiem iesniegumiem esam veltījuši 200 darba stundas. Savā darbā atbalstām trauksmes cēlējus un citus ziņotājus, palīdzam ar padomu, iestāžu uzrunāšanu, dokumentu sagatavošanu un veicam citas darbības Delnas kompetences un kapacitātes robežās, lai atvieglotu un veicinātu trauksmes celšanu Latvijā.

Šobrīd vienu ziņotāju Delna atbalsta tiesvedības procesā par iespējamu prettiesisku kādas pašvaldības rīcību, kā arī citā pašvaldībā Delna ir panākusi, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) lūdz pašvaldībai atcelt tās prettiesisko lēmumu. Tāpat arī kāds ziņojums ir atklājis trūkumus Latvijas pašreizējā regulējumā saistībā ar kriptovalūtu apriti, kas ir bijis par pamatu Delnas tālākai interesei šajā jautājumā jau projektu kontekstā.

Delnas Trauksmes celšanas centrā esam novērojuši, ka ne vienmēr ir iespējams uzreiz konstatēt, vai kādā sitācijā ir vai nav noticis tiesību normu pārkāpums. No centrā saņemtajiem iesniegumiem vien aptuveni 16% ir tādi, kas atbilst Trauksmes celšanas likumā noteiktajām trauksmes celšanas pazīmēm. Tomēr situācijas pierāda, ka gadījumos, kad cilvēkam ir šaubas par kādas iestādes, uzņēmuma vai organizācijas rīcības tiesiskumu, par to ir jāziņo. Gadījumos, kad nav skaidrības, kā un kam ziņot, nav jābaidās konsultēties ar biedrībām un nodibinājumiem, kuriem ir pieredze interešu aizstāvībā un trauksmes celšanā, kā piemēram, Delna.

Delnas Trauksmes celšanas centra konsultante Krista Asmusa uzsver: “Ne vienmēr atbildīgajās iestādēs nonāk informācija par pārkāpumiem, ko iedzīvotāji novēro ikdienā. Iedzīvotājs nereti ir vienīgais, kurš var sniegt informāciju par kādu novērotu pārkāpumu un ar savu ziņošanu palīdzēt to novērst, mūsu pienākums ir sniegt šim cilvēkam atbalstu.” 

 

   

 

Trauksmes celšanas likuma (2018) līdzautors un aktīvs pilsonis Jānis Veide norāda: “Trauksmes cēlējs ir varonis, kas uzdrīkstas neklusēt par novēroto nejēdzību un ar savu rīcību palīdz sabiedrībai un valstij būt labākai! Mums ir jāatbalsta varoņi un varoņdarbi!”. 

Ziedojot 25 EUR, Jūs varat apmaksāt vienu trauksmes cēlēja konsultāciju stundu. Aicinām Jūs atbalstīt Delnas Trauksmes celšanas centru ar regulāru ikmēneša ziedojumu. Delnu 2021. gadā ar regulāru ikmēneša ziedojumu no 5–50 eiro atbalsta 18 ziedotāji.

Atbalstot trauksmes cēlējus, Jūs atbalstāt to, ka ikviens par novērotu netaisnību var celt trauksmi un saņemt atbalstu trauksmes celšanas procesā! Katrs trauksmes cēlēja ziņojums ir kā būtisks atbalsts labākai un tiesiskākai Latvijai!

Lai atbalstītu Delnu, sekojiet saitei – > šeit.

 

Papildu informācija:

Delnas direktore Inese Tauriņa, inese.taurina@delna.lv

Delnas Trauksmes celšanas centrs www.celtrauksmi.lv

Šī aktivitāte tiek īstenota ar Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas atbalstu caur EEZ un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”. Par saturu atbild biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna”.

 

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52