×

KAS NOTIEK AR MANABALSS.LV INICIATĪVU “PAR PUBLISKU REVĪZIJU SAEIMAS BUDŽETAM”

Jau gandrīz piecus gadus Saeima skata “Sabiedrības par atklātību – Delna” (Delna) iniciatīvu “Par publisku revīziju Saeimas budžetam” un tālāk par pirmo lasījumu tā nav tikusi. Iniciatīvu parakstīja 10 975 Latvijas pilsoņi un 2018. gada 30. novembrī tā tika iesniegta Saeimā – likumprojekts “Grozījumi Saeimas kārtības rullī” (Nr.178/Lp13). Likumprojekts aicina veikt izmaiņas Saeimas kārtības rullī un Valsts kontroles likumā, lai turpmāk Saeimas budžeta revīziju varētu veikt Valsts kontrole.

Delna rīko ekspertu forumu un publisko diskusiju, pulcējot ārvalstu un vietējos ekspertus, par Likumprojektu atbildīgās komisijas, lai skaidrotu iniciatīvas progresu 13. Saeimā un paplašinātu sabiedrības un lēmumu pieņēmēju informētību par citu valstu revīzijas pieredzi parlamentos (revīzijas modeļiem) un ieguvumiem. Pasākums notiek 2022. gada 25. martā 14.00–16.00 konferenču platformā Zoom (ar iepriekšēju reģistrāciju šeit ->), tiešraide būs pieejama arī Delnas Facebook lapā.

Ekspertu forumā (14:00-15:00) runāsim par labo praksi citās valstīs neatkarīgu auditu veikšanā parlamentos un ieguvumiem, ko sniedz neatkarīga parlamenta budžeta revīzija. Kā runātāji piedalīsies Transparency International sekretariāta Pilsoniskās sabiedrības atbildības tīklu stiprināšanas speciālists Jorums Duri (Jorum Duri), Latvijas Universitātes profesore Dr. iur. Sanita Osipova un Valsts kontrolieris Rolands Irklis.

Atsaucoties uz ekspertu forumā runāto, pasākuma otrajā daļā rīkojam publisko diskusiju (15:00–16:00) par Latvijai piemērotāko revīzijas veidu un pilnvarām, kādas būtu jāpiešķir Valsts kontrolei un Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijai, lai izvairītos no funkciju dublēšanas un sekmīgi īstenotu budžeta kontroli. Publisko diskusiju moderēs Delnas pētnieks Olafs Grigus, piedalīsies Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētājs Reinis Znotiņš (Jauno konservatīvo frakcija), Juridiskās komisijas pārstāve Inese Voika (frakcija “Attīstībai/Par!”), Valsts kontrolieris Rolands Irklis, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja pārstāve Anna Aļošina, uzņēmēja un 11. Saeimas deputāte Elīna Treija (Siliņa) un platformas ManaBalss.lv komunikācijas vadītājs Didzis Meļķis. Pasākumā esam aicinājuši piedalīties arī 13. Saeimas deputātus, ar šo jomu saistītās atbildīgās iestādes Latvijā, medijus un ikvienu interesentu.

Delnas direktore Inese Tauriņa pauž: “Sabiedrības uzmanību regulāri piesaista dažādi skandāli saistībā ar Saeimas budžeta izlietojumu. Aktuālākie no tiem bija par Saeimas apjomīgo autoparku, par nepamatotām dzīvokļu un transporta kompensācijām. Atšķirībā no citām valsts institūcijām Saeimas izdevumu likumību un lietderību Valsts kontrole nerevidē, tā vietā Saeimas grāmatvedību, izdevumu lietderību, likumību un gada pārskatus pārbauda Publisko izdevumu un revīzijas komisija un auditorkompānija auditē finanšu pārskatu. Delnas ieskatā šādā prakse neveicina sabiedrības uzticību likumdevējam un nesniedz pilnīgu priekšstatu par tēriņiem. Šīs iniciatīvas pozitīva virzība un pieņemšana veicinātu lielāku atklātību un pārliecību par godprātību Saeimas budžeta izlietojumā, kā arī celtu sabiedrības uzticību valsts varai.

Rīkojot ekspertu forumu un publisko diskusiju, Delna vērš uzmanību uz iniciatīvas lēno progresu 13. Saeimā, aktualizē tās mērķi un ieguvumus, ko tā sniegtu sabiedrībai, labai pārvaldībai un cīņai ar korupciju kopumā. Delna aicina Juridisko komisiju atsākt darbu pie Likumprojekta tālākas izskatīšanas komisijā un tālākas virzības Saeimā, tādējādi demonstrējot atbildīgu politiku pret 10 975 Latvijas pilsoņu parakstīto kolektīvo iesniegumu, savukārt frakcijām to atbalstīt.

Pasākuma programma šeit ->.

 

Delnas kontakti:

  • Inese Tauriņa, direktore, inese.taurina@delna.lv, +371 67285585
  • Olafs Grigus, pētnieks un projektu vadītājs, olafs.grigus@delna.lv.

 

Šīs preses relīzes sagatavošanu finansē Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna”.

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52