×

LAIKS PĀRSKATĪT DAUDZ KRITIZĒTO SAEIMAS DEPUTĀTU ĒTIKAS KODEKSU

Saeimas deputātiem ir jāapņemas pārskatīt un atjaunināt deputātu ētikas kodeksu. Pēc 2021. gada Globālā Korupcijas barometra datiem Latvijas iedzīvotāju ieskatā Saeima ir visvairāk korumpētā valsts iestāde. 38 % iedzīvotāju uzskata, ka deputāti ir iesaistīti korupcijas gadījumos (Eiropas Savienības vidējais rādītājs 28 %). “Sabiedrība par atklātību – Delna” (Delna) rīko tiešsaistes ekspertu forumu un publisko diskusiju, lai paplašinātu informētību par Saeimas deputātu ētikas kodeksa vispārīgo tvērumu un trūkumiem. Pasākums notiek 2022. gada 20. maijā plkst. 10.00–12.00 konferenču platformā Zoom (ar reģistrāciju šeit ->) un  tiešraidi Delnas Facebook lapā.

Eiropas Padomes Pretkorupcijas starpvalstu grupas (GRECO) Ceturtās novērtēšanas kārtas ziņojumā (2012) ir sniegtas divas rekomendācijas attiecībā uz Saeimas deputātu ētikas kodeksu (ētikas kodekss) – pārskatīt un aktualizēt kodeksu un papildināt to ar praktiskiem pasākumiem, lai veicinātu deputātu ētiku un novērstu korupciju, turpināt attīstīt un skaidri formulēt Saeimas iekšējo kārtību ētikas kodeksa ievērošanā un iedzīvināšanā. Ir pagājuši 10 gadi, bet līdz šim neviena no rekomendācijām nav ieviesta dzīvē.

Pasākumu atklās Delnas direktore Inese Tauriņa un Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētāja Janīna Kursīte–Pakule. Kā eksperti runās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja pārstāve Anna Aļošina, Valsts kancelejas Valsts pārvaldes politikas departamenta konsultante Inese Kušķe un zvērināts advokāts un ZAB “Eversheds Sutherland Bitāns” vecākais partneris Māris Vainovskis.

Pasākuma otrajā daļā – publiskajā diskusijā Latvijas Radio 1 raidījumu vadītāja Aida Tomsona vadībā apskatīsim Saeimas deputātu ētikas kodeksa trūkumus un vērsīsim uzmanību uz vajadzību stingrāk reglamentēt deputātu rīcību, tajā skaitā arī komunikācijā ar interešu pārstāvjiem (lobētājiem), kas ir īpaši svarīgi kontekstā ar topošo interešu pārstāvības (lobēšanas) atklātības regulējumu, pie kura šobrīd strādā 13. Saeima.

Diskusijā piedalīsies Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns, 13. Saeimas deputāts Viesturs Liepkalns. Komentāru sniegs arī KNAB pārstāve Anna Aļošina, Delnas juridiskā konsultante Krista Asmusa un Finanšu nozares asociācijas padomniece Laima Letiņa, kā arī ikviens interesents, kas būs gatavs iesaistīties sarunās par Saeimas deputātu profesionālās ētikas normām.

Delna uzskata, ka sabiedrības neuzticēšanās valsts varai ir viens no lielākajiem demokrātijas apdraudējumiem. Valsts varas pārstāvji sabiedrības acīs bieži tiek dēvēti par melīgiem, neuzticamiem pašlabuma guvējiem, kuriem nerūp sabiedrības problēmas un intereses. Lai sabiedrība vairāk uzticētos Saeimai, ir jāspēj celt parlamenta deputātu ētika. Viens no dokumentiem, kas norāda uz deputātu profesionālās ētikas standartiem ir ētikas kodekss, un pēdējo 10 gadu laikā deputāti nav izrādījuši vēlmi to atjaunot un tādējādi saviem vēlētājiem dot skaidru signālu par savu profesionālo uzvedību, kā arī to, ka rīkojas visas sabiedrības, nevis šauru privātu interešu vārdā. Eksperti, atbildīgās iestādes un Delna regulāri ir aicinājuši Saeimas deputātus pārskatīt ētikas kodeksu un piedāvājuši arī vairākus risinājumus – pārskatīt un aktualizēt ētikas kodeksu, paplašināt Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas kompetenci, izstrādāt izglītojošo materiālu deputātiem par ētikas normu interpretēšanu un piemērošanu, bet šie aicinājumi nav sadzirdēti,” komentē Delnas direktore Inese Tauriņa.

Tiešsaistes pasākumā aicinām piedalīties valsts pārvaldes un privātā sektora pārstāvjus, nevalstisko sektoru, pētniekus, žurnālistus un ikvienu interesentu. Pasākuma pilna programma pieejama šeit ->.

 

Delnas kontakti

  • Inese Tauriņa, direktore, inese.taurina@delna.lv, +371 67285585
  • Agnija Birule, interešu aizstāvības un projektu vadītāja, agnija.birule@delna.lv

 

 

Pasākumu atbalsta ASV vēstniecība Latvijā un Atklātības fonds, ar kuru atbalstu jau 2021. gadā rīkojām četrus pasākumus par dažādām pretkorupcijas, tiesiskuma un labas pārvaldības tēmām. Šogad turpinām iesākto ar jaunu pasākumu sēriju, kas arī ir veltīta Latvijas progresam korupcijas apkarošanā. Šis ir otrais pasākums šogad četru pasākumu sērijā.

 

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52