×

PAŠVALDĪBĀM JĀTIECAS UZ LIELĀKU ATKLĀTĪBU PUBLISKAJOS IEPIRKUMOS

Kā lai iedzīvotāji iesaistās pašvaldības darbā un seko līdzi notiekošajam, ja pietrūkst informācijas par pašvaldības darbību un iesaistes iespējām? “Sabiedrība par atklātību – Delna” (Delna) rīko ekspertu forumu un publisko diskusiju, lai runātu par publiski pieejamo informāciju publisko iepirkumu jomā pašvaldībās un veicinātu pašvaldību apņemšanos palielināt atklātību. Pasākums notiek 2022. gada 10. jūnijā klātienē Raiņa un Aspazijas mājā (Baznīcas ielā 30, Rīgā). Pasākums būs pieejams arī tiešsaistē konferenču platformā Zoom (ar iepriekšēju reģistrāciju) un Delnas Facebook lapā.

Delna 2022. gada aprīlī publicēja vadlīnijas pašvaldībām atklātas komunikācijas veicināšanai, kuru ietvaros sniedz arī ieteikumus, kā palielināt atklātību pašvaldību līmeņa iepirkumos un publisko līdzekļu tēriņos. Pašvaldības publiskie iepirkumi, cenu aptaujas un pasūtījumi ir tā joma, kur pašvaldības ne vienmēr vai arī nepilnīgi publicē informāciju. Tādējādi liedzot iespēju aktīvajiem iedzīvotājiem, uzņēmējiem, žurnālistiem un ikvienam interesentam sekot līdzi pašvaldībās notiekošajam – investīcijām, to lietderībai un likumībai.

Pasākumu atklās Delnas direktore Inese Tauriņa un Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājas biedrs Uldis Budriķis. Kā eksperti runās Delnas pētnieks un 2021. gada pētījuma “Pašvaldību atklātības indekss” autors Olafs Grigus, Delnas Trauksmes celšanas centra juridiskā konsultante Krista Asmusa. Iepirkumu uzraudzības biroja vadītājs Artis Lapiņš vērsīs uzmanību uz izplatītākajiem pārkāpumiem publiskajos iepirkumos pašvaldībās.

Pasākuma otrajā daļā – publiskajā diskusijā runāsim par publicējamās dokumentācijas apjomu publisko iepirkumu jomā un sabiedrības iespējām iesaistīties publisko līdzekļu uzraudzībā, tajā skaitā iespēju ziņot par pārkāpumiem. Delna ir arī secinājusi, ka vairākums pašvaldību savās tīmekļa vietnēs nesniedz norādes, kā iesniegt sūdzību saistībā ar iepirkumiem un kādā kārtībā sūdzības izskata. Tādejādi samazinot iespēju operatīvi reaģēt uz iespējamiem pārkāpumiem un tos novērst.

Diskusijā piedalīsies Delnas juridiskā konsultante Krista Asmusa, Latvijas Pašvaldību savienības iepirkumu speciāliste Zane Zvaigzne un padomniece juridiskajos jautājumos Kristīne Kinča, Rīgas Apkaimju alianses valdes priekšsēdētājs Māris Jansons un Rīgas domes Iepirkumu pārvaldes vadītāja Una Skrastiņa, kā arī ikviens interesents, kas būs gatavs iesaistīties sarunā.

Apzinoties, ka pašvaldību rīcībā ir ievērojami līdzekļi, ko tās izlieto publiskajos iepirkumos – nepilni 1,5 miljardi eiro 2021. gadā, kas ir 40% no valsts kopējiem publiskajiem iepirkumiem, jāapzinās arī riski, ko tas ietver. Tādēļ informācijas publicēšana un atklātība ir viens no risinājumiem, kā korupcijas riskus novērst un sekmēt iedzīvotāju iesaisti gan korupcijas risku vērtēšanā, gan publisko tēriņu uzraudzībā. Delnas Trauksmes celšanas centrā saņemam ziņojumus arī par iespējamiem pārkāpumiem pašvaldībās publisko iepirkumu jomā un par pašvaldību iespējamu prettiesisku rīcību. Apzinoties, ka pašvaldības pēc administratīvi teritoriālas reformas piedzīvo lielas pārmaiņas, pakāpeniski apvieno savu dažādo pieredzi un praksi vienotā sistēmā, svarīgi veicināt pašvaldību atklātību un turpināt atklāt arvien jaunu informāciju par savu darbu,” komentē Delnas direktore Inese Tauriņa.

Pasākumā aicinām piedalīties pašvaldību un privātā sektora pārstāvjus, nevalstisko sektoru, pētniekus, žurnālistus un ikvienu interesentu. Pasākuma pilna programma pieejama šeit ->.

 

 

Delnas kontakti

  • Inese Tauriņa, direktore, inese.taurina@delna.lv, +371 67285585
  • Agnija Birule, interešu aizstāvības un projektu vadītāja, agnija.birule@delna.lv

 

Šī preses relīze ir sagatavota projektā “Godprātības un atklātības veicināšana pašvaldībās un to sadarbībā ar uzņēmējiem”, saņemot dotācijas 49 250 EUR no Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas EEZ un Norvēģijas grantu ietvaros. Projekta mērķis ir stiprināt pašvaldību atklātību Latvijā un Norvēģijā. Par preses relīzes saturu atbild biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna”.

 

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52