×

NOTIKUSI DARBNĪCA “KAS KANDIDĒ SAEIMAS VĒLĒŠANĀS?”

2022. gada 25. augustā notika praktiska darbnīca “Kas kandidē Saeimas vēlēšanās?”, kurā eksperti (pētnieki, žurnālisti, datu analītiķi, studenti u.c.), izmantojot publiski pieejamo informāciju, pēc savas izvēles veidoja deputātu kandidātu profilus. Darbnīcu organizēja “Sabiedrība par atklātību – Delna” (Delna) sadarbībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB), un tās mērķis bija izstrādāt materiālus, lai vēlētāji varētu izdarīt pārdomātu izvēli, piedaloties 14. Saeimas vēlēšanās.

Delnas un KNAB eksperti dalībniekus iepazīstināja ar jautājumiem, kas jānoskaidro par deputātu kandidātiem, kādus publiski pieejamos avotus izmantot, vērtējot sarakstus un kandidātus, kā arī, kādus citus apsvērumus ņemt vērā, izvēloties, par ko balsot. Dalībnieki veidoja deputātu kandidātu profilus, tā noskaidrojot, ko par Saeimas deputātu kandidātiem iespējams atklāt, izmantojot publiski pieejamos resursus.

Dalībnieki praktiskajā darbnīcā identificēja, ka daudzi iestāžu tīmekļvietnēs publiski pieejamie dati nav lietotājām ērti izmantojami un ir nepieciešama pieredze informācijas meklēšanā. Pamatinformāciju par deputāta kandidātu var atrast apm. 20 minūtēs, taču, lai izpētītu kandidāta līdzšinējo darbību sīkāk, nepieciešamas pat vairākas stundas. Dalībnieki norādīja, ka kandidātu iesniegtā informācija Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) reizēm atšķiras no iepriekšējās vēlēšanās iesniegtajām ziņām (piemēram, izglības iegūšanas gadi). Tāpat ir problemātiski atrast vēsturisko informāciju, ja kandidāts ir mainījis uzvārdu. Delna jau iepriekš ir norādījusi, ka, lai piedalītos vēlēšanās ar informētu viedokli, ir jābūt pieejamai informācijai, kāda ir kandidāta vēsturiskā un aktuālā piederība politiskajām partijām, taču šobrīd to nav iespējams vienotā veidā noskaidrot.

Tādēļ, lai ilgtermiņā nodrošinātu, ka par kandidātiem vēlēšanās (pašvaldību, Saeimas, Eiropas Parlamenta) vēlētāji var noskaidrot korektu un plašu informāciju, CVK būtu jāveido ērta un lietotājam draudzīga datubāze un meklētājs. Turklāt, jāveic grozījumi vēlēšanu likumos (pašvaldību domes, Saeimas un Eiropas Parlamenta), lai noteiktu sarakstus iesniedzošajām organizācijām par pienākumu iesniegt informāciju par kandidātu esošo un bijušo partejisko piederību.

Pēc dalībnieku pieredzes darbnīcā un diskusijās secinātā Delna septembra pirmajā pusē organizēs atkārtotu, īsāku darbnīcu, kur tiks aicināts piedalīties ikviens interesents, lai palīdzētu atbildēt uz jautājumu, kā izdarīt izvēli, dodoties vēlēt. Arī atkārtotā darbnīca norisināsies tiešsaistē.

Pēc darbnīcas pārbaudīsim un publicēsim izveidotos kandidātu profilus www.deputatiuzdelnas.lv.

 

Pasākums notiek projekta “Veido atbildīgu Saeimu – iepazīsti pirms balso!” ietvaros, ko līdzfinansē Atklātības fonds.

Sīkāka informācija: Inese Tauriņa, inese.taurina@delna.lv

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52