×

DELNA VĒRTĒ POLITISKO SPĒKU PROGRAMMAS: KORUPCIJAS NOVĒRŠANA, ATKLĀTĪBA UN LABA PĀRVALDĪBA

“Sabiedrība par atklātību – Delna” (Delna) 2022. gada septembrī izvērtēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) mājaslapā publicētās uz 14. Saeimu kandidējošo politisko spēku programmas. Aplūkotas paustās nostājas jomās, kas Delnas ieskatā ir būtiskas, lai palīdzētu vēlētājam neapjukt plašajā solījumu klāstā.

Analizētas visu 19 iesniegto vēlēšanu sarakstu programmas, izdalot šādas jomas:

  • Korupcijas novēršana;
  • Tiesiskuma spēcināšana;
  • Ēnu ekonomikas mazināšana;
  • Satversmes grozījumi;
  • Labas pārvaldības principu ieviešana;
  • Mediju darbības un neatkarības veicināšana.

 

Lielākā daļa sarakstu programmās izdalījušas tematiskos blokus, padarot informāciju pārskatāmu un vieglāk uztveramu vēlētājam. Tomēr organizācijas savas ieceres un nostājas Delnas aplūkotajās jomās vairumā gadījumu prezentējušas haotiski un izmantojušas vispārīgas frāzes, izvairoties no konkrētiem piedāvājumiem, izmērāmiem mērķiem. Partiju un partiju apvienību pieeja tēmas atspoguļojumam, kā arī sniegtās informācijas apjoms nozīmīgi atšķiras, bet daļa sarakstu par tēmām nav runājušas vispār.

Jāizceļ, ka būtiskākās institucionālās reformas vai Satversmes grozījumus piedāvā organizācijas, kas līdz šim nav bijušas pārstāvētas Saeimā – līdzīgi kā 13. Saeimas vēlēšanās. Uztrauc arī fakts, ka atsevišķas partijas tā vietā, lai sniegtu ierosinājumus korupcijas mazināšanai, ierosinājušas atteikties no pozitīvajiem 13. Saeimas sasniegumiem šajā jomā, piemēram, atsakoties no valsts finansējuma politiskajām partijām. Šīs tendences parāda, cik būtiski ir iedziļināties un kritiski izvērtēt solījumus. Lai to paveiktu, aicinām iepazīties ar piedāvājumu detalizētāk.

 

Korupcijas novēršana

Tiešā veidā korupcijas tēma skarta vien astoņu sarakstu programmās. Specifiski veicamie pretkorupcijas pasākumi izdalīti vien trīs programmās, proti, “PROGRESĪVO” un Konservatīvo programmās, kurās aprakstītas tādas iniciatīvas kā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) spēcināšana, lobēšanas regulējumu ieviešana, kā arī valsts finansējuma programma pretkorupcijas NVO izveidošana. Politiskās partijas “Republika” programmā izcelta nepieciešamība novērst konkurences ierobežojumus un korupcijas riskus valsts un pašvaldību iepirkumos.

Savukārt Zaļo un Zemnieku savienības, “Kristīgi Progresīvās Partijas”, politiskās partijas “Tautas varas spēks”, “Apvienības Latvijai” un Attīstībai/Par! sarakstu programmās korupcijas izskaušana un jaunu pretkorupcijas pasākumu ieviešana izcelta kā viena no organizācijas prioritātēm, taču netiek identificēts, kā to paveikt.

 

Tiesiskuma spēcināšana

Par tiesu varas stiprināšanu un tiesībsargājošo iestāžu sadarbību programmās runājuši 13 saraksti. Uzmanību šiem jautājumiem nav veltījusi “Latvijas Krievu savienība”, “SUVERĒNĀ VARA”, “Saskaņa” sociāldemokrātiskā partija, Politiskā partija “Tautas varas spēks”, partija “Vienoti Latvijai”, “APVIENOTAIS SARAKSTS – Latvijas Zaļā partija, Latvijas Reģionu apvienība, Liepājas partija”.

Programmās kā prioritāte izcelta tiesu varas neatkarības spēcināšana, to minējusi Attīstībai/Par!, Jaunā Vienotība un Zaļo un Zemnieku savienība. Turpretī “Kristīgi Progresīvā Partija” un Nacionālā apvienība “Visu Latvijai! – “Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” iecerējuši risināt ilgo tiesvedību jautājumu. Partija “KATRAM UN KATRAI” aicina izveidot bezmaksas konsultāciju centru iedzīvotājiem par tiesvedības jautājumiem, savukārt “Republika”, “Apvienība Latvijai” un LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ piedāvā efektivizēt dienestu un iestāžu darbu, tos apvienojot. Konservatīvie uzsver, ka jāveido skaidri, izmērāmi KNAB un Konkurences padomes darba efektivitātes kritēriji iestāžu darba kvalitātes novērtēšanai.

 

Ēnu ekonomikas novēršana

Ēnu ekonomikas mazināšana, ko programmās izceļ trīs politiskie spēki, ir cieši saistīta ar atklātību, atbildību un korupcijas novēršanu. “PROGRESĪVIE” ierosina dzēst neatmaksājamus iedzīvotājus parādus, LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ iecerējusi noteikt 10% patenta maksu ikvienam individuālajam komersantam. “Republika” plāno samazināt ēnu ekonomikas apjomu līdz 19% no IKP, taču nav minējusi, kādi soļi jāsper, lai mērķi sasniegtu.

 

Satversmes grozījumi

Satversmes grozījumus iecerējusi veikt aptuveni puse – 9 saraksti. Virkne sarakstu aprakstījuši savas ieceres attiecībā uz Satversmi, proti, daļā gadījumu ierosinot tajā veikt grozījumus ar tiesiskumu, atklātību, valsts pārvaldi un demokrātijas kvalitāti saistītos jautājumos. Pie šiem sarakstiem pieskaitāma “Latvijas Krievu savienība”, TAUTAS KALPI LATVIJAI, “SUVERĒNĀ VARA”, “Saskaņa” sociāldemokrātiskā partija, “Stabilitātei”, LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ, “KATRAM UN KATRAI”, APVIENOTAIS SARAKSTS. Biežākās ieceres attiecībā uz Satversmes grozījumiem saistītas ar Saeimas deputātu skaita samazināšanu, kā arī Saeimas un prezidenta ievēlēšanas kārtības izmaiņām.

 

Labas pārvaldības principu ieviešana

17 saraksti savās programmās pievērsušies labas pārvaldības principu ieviešanai. Izņēmumi ir partija “Vienoti Latvijai” un “Tautas varas spēks”, kas tā vietā izmanto vispārīgāko “tautvaldības” jēdzienu. “Vienoti Latvijai” programmā minēts tikai vārds “TAUTVALDĪBA”, neko detalizētāk neskaidrojot.

Virkne sarakstu kā “SUVERĒNĀ VARA”, “Kristīgi Progresīvā Partija”, “Stabilitātei”, Nacionālā apvienība, LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ, Konservatīvie, “KATRAM UN KATRAI” un “Republika” pievēršas valsts pārvaldes birokrātijas mazināšanas tematikai, lielākoties neaprakstot, kā tas būtu paveicams. TAUTAS KALPI LATVIJAI un “Stabilitātei” programmās piedāvā ministriju skaita samazināšanu vai apvienošanu.

Zaļo un Zemnieku savienība, TAUTAS KALPI LATVIJAI, “PROGRESĪVIE”, Attīstībai/Par!, “SUVERĒNĀ VARA” savukārt pievēršas jautājumam par NVO lomas spēcināšanu pārvaldē un iespējamo finansēšanas modeli.

Valsts uzņēmumu darbību caurskatāmības veicināšana uzsvērta Jaunās Vienotības programmā. “PROGRESĪVIE” raksta, ka nepieciešams iedzīvināt labu pārvaldību valsts iestādēs un kapitālsabiedrībās.

 

Mediju darbības un neatkarības spēcināšana

Mediju neatkarības un darbības uzlabošana skarta 7 sarakstu programmās. Jaunā Vienotība un Nacionālā apvienība pievēršas jautājumam par valsts mediju telpas nostiprināšanu. Nacionālā apvienība precizē, ka mediju telpa jāsargā no Maskavas propagandas. “Latvijas Krievu savienība” gluži pretēji ierosina panākt ierobežojumu atcelšanu attiecībā uz krievvalodīgo televīzijas kanāliem, kā arī pilnvērtīga Latvijas televīzijas kanāla krievu valodā izveidi.

Gan “Latvijas Krievu savienības”, gan Zaļo un Zemnieku savienības un TAUTAS KALPU LATVIJAI sarakstos izcelta nepieciešamība spēcināt sabiedriskā medija politisko neitralitāti.

Saraksti Attīstībai/Par! un “PROGRESĪVIE” rosina sabiedrisko mediju spēcināt, pirmajiem runājot par nepieciešamību pēc kvalitatīva satura un otrajiem rosinot atbalsta palielināšanu medijam.

 

Programmas ir svarīgas, lai ieraudzītu, par ko iestājas saraksts, vai tā uzskati nav pretrunā ar vēlētāja, tomēr skaidrs, ka ar programmu lasīšanu vien nepietiek. Lai izvērtētu politiskās organizācijas mērķus un spējas, izdarītu gudri izvēli 1. oktobrī, aicinām iepazīties ar Delnas padomiem un partiju un partiju apvienību mājaslapu atklātības izvērtējumu.

Iesakām iepazīties arī ar rīkiem, kas palīdz orientēties sarakstu piedāvājumā:

 

Raksts ir sagatavots ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raksta saturu atbild biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna”. 

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52