×

DELNA: NĀKAMAJAI KOALĪCIJAI JĀAPVIENO PARTIJAS, KAS IESTĀJAS PRET KORUPCIJU

“Sabiedrība par atklātību – Delna” (DELNA) atzinīgi vērtē 14. Saeimas vēlēšanu balsotāju aktivitāti un uzsāktās koalīcijas sarunas, kurās kā koalīcijas kodols iezīmējas Jaunā Vienotība un Nacionālā apvienība. Tomēr uztraucošs ir atbalsts, ko saņēmuši ar oligarhiem saistītie spēki – Zaļo un zemnieku savienība un Latvija Pirmajā vietā, kā arī partija Stabilitātei!, kuras līderis atteicies nosodīt Krievijas agresiju Ukrainā.

DELNAS pētnieks Olafs Grigus skaidro: “Oligarhus un Krieviju atbalstošo politisko spēku iekļaušana koalīcijā ir nesavienojama ar līdzšinējo Latvijas Eiroatlantisko kursu, tāpēc 14. Saeimas nākotne atkarīga no koalīcijas kodola spējas sadarboties ar Apvienoto sarakstu un Progresīvajiem. Ir svarīgi, ka valdību veidojošajiem spēkiem ir vienota nostāja būtiskākajos jautājumos – cīņa pret korupciju kā nacionālās drošības jautājums, vienota izpratne par valsts aizsardzību un Eiroatlantiskā integrācija. Starptautiskā situācija un iekšpolitiskie izaicinājumi pieprasa izlēmīgu rīcību arī valdības veidošanas sarunās.”

Taču arī koalīcijas kodola sadarbība ar iezīmētajiem partneriem var izrādīties problemātiska. Apvienotais saraksts ir jauna apvienība un nav skaidrs, cik ciešas saites vieno to veidojošās organizācijas, politiķus un to agrākos sadarbības partnerus. Partija Latvijas Reģionu Apvienība dažādās pašvaldību vēlēšanās startējusi kopā gan ar liberālo Latvijas Attīstībai, gan konservatīvo Nacionālo apvienību. Savukārt Latvijas Zaļā partija vēl nesen bija stabils un ilglaicīgs Zaļo un zemnieku savienības partneris un maz ticams, ka šīs spēcīgās saites iespējams pilnībā saraut. Iebildumi pret Progresīvajiem koalīcijā uz it kā ideoloģiska pamata ir Nacionālajai apvienībai, taču šī pamatojuma patiesumu liek apšaubīt ne vien abu partiju sadarbība Rīgas domē, bet arī Nacionālās apvienības līdzšinējā sadarbība ar ne mazāk liberālo Attīstībai/Par!.

Par spīti sabiedrībā pretrunīgi vērtētām politikas iniciatīvām reaģējot uz Covid-19 krīzi, DELNAS ieskatā 13. Saeimas un Artura Krišjāņa Kariņa valdības paveiktais attiecībā uz labas pārvaldības spēcināšanu un korupcijas novēršanu uzskatāms par pakāpenisku progresu. Šo tendenci apliecina arī starptautiskās pretkorupcijas organizācijas Transparency International gada sākumā publicētie Korupcijas uztveres indeksa 2021. gada rezultāti.

Papildu informācija: DELNAS pētnieks Olafs Grigus, olafs.grigus@delna.lv

Relīze ir sagatavota ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raksta saturu atbild biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna”.

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52