×

DELNA KOMENTĒ ZZS AICINĀJUMU KNAB VĒRTĒT KOALĪCIJAS VEIDOŠANAS PROCESU

Komentējot Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) aicinājumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) vērtēt iespējamu tirgošanos ar ietekmi, “Sabiedrība par atklātību – Delna” skaidro, ka ar pietiekamu nopietnību jāizturas pret ZZS pausto apgalvojumu par to, ka koalīcijas sarunās starp Jauno Vienotību un partijas Progresīvie pārstāvjiem “varētu būt piedāvāti arī citi amati vai mantiska rakstura labumi, kas politiskajā procesā nav pieļaujami”. Vienlaikus šobrīd publiski izskanējusī informācija nesniedz skaidrību par to, kas ZZS radījis aizdomas par piedāvātiem mantiska rakstura labumiem.

Jāatgādina, ka pagājušā gada beigās, noslēdzot pirmstiesas izmeklēšanu kriminālprocesā par iespējamo korupciju Dobeles novada domē, KNAB un Ģenerālprokuratūra secināja, ka koalīcijas veidošanas process pats par sevi nav korupcijas izpausme.

Delnas pētnieks Olafs Grigus skaidro: “Vairumam cilvēku varētu pietiekoši savādi likties, ka kāds vispār varētu apsvērt koalīcijas veidošanu raksturot kā korupciju. Vēl jo vairāk savādi tas ir ZZS gadījumā, kurā ietilpstošās partijas Latvijas Zemnieku savienības biedrs un Saeimas deputāts Viktors Valainis bija iesaistīts Dobeles novada domes koalīcijas veidošanas procesā. Šim fenomenam iespējami divi skaidrojumi. Vai nu ZZS kā apvienībai ir vienaldzīga savu redzamāko politiķu iesaiste kriminālprocesos, vai arī argumentācija par aktuālo koalīcijas veidošanas procesu ir negodprātīga. Taču jāatzīst, ka abi skaidrojumi nav nesavienojami. Pirmajam skaidrojumam par labu runā fakts, ka apvienība par savu premjera kandidātu, startējot vēlēšanās, bija izvirzījusi Aivaru Lembergu, kuru tiesa atzinusi par vainīgu kukuļņemšanā, naudas atmazgāšanā, neatļautā dalībā mantiskā darījumā, dokumentu viltošanā, kā arī savu īpašumu slēpšanā.”

Papildu informācija:

Olafs Grigus, Delnas pētnieks, olafs.grigus@delna.lv

 

Relīze ir sagatavota ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par relīzes saturu atbild biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna”.

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52