×

DELNA AIZSTĀV TRAUKSMES CĒLĒJU TIESĪBAS

Krāpšana notiek dažādos mērogos – to var veikt ne tikai privātpersona, bet arī valsts vai pašvaldības līmeņa amatpersonas. Katra darbinieka un sabiedrības interesēs ir celt trauksmi par novērotajiem pārkāpumiem, lai nepieļautu, ka publiskos līdzekļus izsaimnieko šauru interešu apmierināšanai.

Pie biedrības “Sabiedrība par atklātību – Delna” (Delnas) 2022. gada februārī vērsās divi trauksmes cēlēji, ziņojot par iespējamiem pārkāpumiem vietējās pašvaldības darbā. Kāda ēka, kuras tapšanai piesaistīts Eiropas Savienības finansējums, būvēta jau zinot, kas būs tās lietotājs un attiecīgi pielāgojot ēku lietotāja vajadzībām. Šāda rīcība ir uzskatāma par krāpšanu, jo, rīkojoties godprātīgi, pašvaldībai nepienāktos tik liela apmēra Eiropa Savienības finansējums, cik tā ieguva.

Jāpiemin, ka trauksmes cēlēji par situāciju iepriekš bija ziņojuši Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), bet saņēmuši atbildi, ka viņiem nevar piemērot trauksmes cēlēju statusu. Ņemot vērā Delnas pieredzi darbā ar trauksmes cēlējiem un līdzdalību Trauksmes celšanas likuma izstrādē, uzskatām, ka KNAB, līdzīgi kā citas iestādes, reizēm mēdz nepareizi interpretēt Trauksmes celšanas likuma normas. Trauksmes cēlējs līdz ar to neiegūst garantēto aizsardzību, turklāt palielinās risks, ka vainīgās personas netiks sauktas pie atbildības.

Atceries – trauksmes cēlējs:

  • ir fiziska persona,
  • sniedz informāciju par iespējamu pārkāpumu, kas var kaitēt sabiedrības interesēm,
  • šo informāciju uzskata par patiesu,
  • informāciju ir ieguvis, veicot darba pienākumus vai dibinot tiesiskās attiecības, kas saistītas ar darba pienākumu veikšanu vai esot praksē,
  • informācijas sniegšanas dēļ varētu saņemt nelabvēlīgas sekas.

 

Apzinies savu ietekmi – Tu vari novērst krāpšanu un cita veida negodprātīgu rīcību savā darba vietā! Ja Tu atbilsti trauksmes cēlēja definīcijai, esi vērsies iestādē ar ziņojumu, tomēr trauksmes cēlēja statuss Tev ir atteikts, ziņo par to mums! Zvani 25756653 vai raksti uz konsultacijas@delna.lv.

Mēs ticam, ka mūsu darbs pozitīvi ietekmēs Latvijas iedzīvotāju pilsonisko aktivitāti un pieaugs iedzīvotāju skaits, kuri tic personīgajai spējai ietekmēt politiskos procesus! Delna atbalsta trauksmes cēlējus bez atlīdzības (pro bono). Ja arī Jums ir svarīgi, ka trauksmes cēlēji saņem atbalstu un konsultācijas, atbalstiet mūs ar ziedojumu un sniegsim atbalstu trauksmes cēlējiem kopā!

 

 

Šī raksta sagatavošanu finansē ar Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas atbalstu caur EEZ un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”. Par raksta saturu atbild biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna”.

 

 

 

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52