×

AMATPERSONAS UN EKSPERTI UZSVER – TIKAI SADARBOJOTIES IESPĒJAMS MAZINĀT KORUPCIJU

Biedrības “Sabiedrība par atklātību – Delna” (Delna) un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) 2022. gada 9. decembrī Starptautiskajai pretkorupcijas dienai veltītajā pasākumā “Korupcija – nacionālās un globālās drošības drauds” amatpersonas un eksperti diskutēja par cīņu ar korupciju, lai stiprinātu Latvijas drošību.

Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns pasākuma atklāšanā apliecināja: “Ir skaidrs, ka korupcija vājina valsti. Tā nozog mums attīstības resursus, nozog uzticēšanos. Taču tagad mums jāsaprot, ka tā nozog arī mūsu valsts drošību.” Turklāt E. Smiltēns norādīja, ka tikai sadarbība starp politikas veidotājiem, korupcijas apkarotājiem, nevalstiskajām organizācijām un visu sabiedrību var palīdzēt Latviju padarīt drošāku, stiprāku un godīgāku.

KNAB priekšnieks Jēkabs Straume Starptautiskajā pretkorupcijas dienā atzina: “Korupcija nešķiro valstis un nozares, un tā kaitē ikvienam sabiedrības loceklim. Šī gada ģeopolitiskais satricinājums ir iemesls aktualizēt korupcijas plašo ietekmi, tostarp arī uz drošības nozari. Stingri iekšējās kontroles mehānismi, ieviesti ziņošanas kanāli, regulāras nodarbināto apmācības, “četru acu princips” – šie un citi pasākumi ir ārkārtīgi svarīgi, lai institūcijas savlaicīgi un sistemātiski gādātu par korupcijas risku mazināšanu.”

“Korupcija grauj demokrātiju un cilvēktiesību ievērošanu, kavē investīcijas, apslāpē ekonomikas izaugsmi, ierobežo valdības pakalpojumus un ļauj plaukt noziedzībai. Turklāt korupcija bieži vien kalpo kā balsts mūsu visbīstamākajiem pretiniekiem, kuri izmanto mūsu sistēmu vājās vietas un traucē mūsu spējai sniegt pakalpojumus mūsu pilsoņiem, tādējādi graujot sabiedrības uzticību,” uzsvēra ASV vēstnieks Latvijas Republikā Džons Leslijs Kārvails (John L. Carwile).

“Bez iedzīvotāju iesaistes un atbalsta pilsoniskajai sabiedrībai efektīva cīņa ar korupciju nebūs iespējama. Mums ir jāveicina ikviena iedzīvotāja izpratne par to, ka korupcija nav atbalstāma, ka uzticētās varas izmantošana personīgam labumam nav pieļaujama – sabiedrības interesēm ir jāstāv tam pāri. Tas ietver divas lietas – publiskā sektorā strādājošo stingra ētisko principu ievērošana un trauksmes celšana,” aicināja Delnas direktore Inese Tauriņa.

Par Latvijas drošību un korupciju diskutēja KNAB priekšnieks Jēkabs Straume, Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Delnas direktore Inese Tauriņa, Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs un Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs prof. Dr. sc. pol. Andris Sprūds. Amerikas Savienoto Valstu (ASV) pretkorupcijas eksperte Sāra Čeiza (Sarah Chayes) uzstājās ar vieslekcija par korupciju kā globālās drošības draudu. Ukrainas Nacionālā pretkorupcijas biroja (NABU) pārstāve Olena Krolovetska (Olena Krolovetska) iepazīstināja ar NABU un Ukrainas vērtējumu par korupcijas ietekmi uz drošību.

Video ieraksti pieejami Delnas mājaslapā: latviešu un angļu valodā -> un angļu valodā ->. Gata Gierta fotogrāfijas pieejamas Delnas Facebook albumā ->. Rakstisks kopsavilkums tiks publicēts nedēļas laikā.

Pasākumu atbalsta ASV Tieslietu departaments un ASV Valsts departaments. Šis pasākums ir īstenots, pateicoties Baltijas–Amerikas Brīvības Fonda (BAFF) finansējumam, vairāk informācijas par BAFF stipendijām un lektoru atbalstu varat uzzināt, apmeklējot www.balticamericanfreedomfoundation.org.

Sīkāka informācija: “Sabiedrība par atklātību – Delna”, ti@delna.lv, 67285585.

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52