×

Delna atklās izstādi par trauksmes cēlējiem

tc_plakats

.

Sabiedrība par atklātību – Delna aicina uz izstādes “Trauksmes cēlējs var būt jebkurš no mums” atklāšanu 27. septembrī plkst. 16.00. Pasākums notiks Latvijas Nacionālās bibliotēkas 4. stāvā, Mūkusalas ielā 3, Rīgā.

.

Izstādi atklās improvizatori Kaspars Sausais un Miķelis Visockis, trauksmes cēlējus godinās un viesus uzrunās ASV vēstnieces Latvijā vietnieks Pols Polītiss (Paul Poletes), Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas priekšsēdētājs Aleksejs Loskutovs, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Komunikācijas departamenta direktore Ieva Laizāne, pretkrāpšanas kustības “#Atkrāpies!” pārstāvis Aleksis Jarockis un Delnas direktors Jānis Volberts.

.

Izstādē apkopoti deviņu trauksmes cēlēju stāsti no Latvijas, ASV, Francijas, Luksemburgas un Zviedrijas. Delnas mērķis ir ar izstādes palīdzību vairot izpratni un iepazīstināt sabiedrību ar trauksmes cēlēju drošsirdīgo rīcību, kas palīdzējusi novērst un atklāt pārkāpumus un radījusi virkni pozitīvu pārmaiņu.

.

Trauksmes cēlējs ir cilvēks, kurš pamatojoties uz savu tiesisko apziņu un taisnīguma izjūtu, ziņo par pārkāpumu savā darba vietā, kas kaitē vai var kaitēt sabiedrības interesēm. Jebkurš, kurš ikdienā piedzīvo vai pamana likuma pārkāpumus savā darba vietā var kļūt par trauksmes cēlēju.

.

Delna gada laikā konsultē vairākus desmitus trauksmes cēlēju, daudzi no tiem piedzīvo nievājošu līdzcilvēku attieksmi un nosodījumu. Sabiedrībā joprojām dzīvs padomju laiku stukača stereotips. Lai pārtrauktu ierēdņu klusēšanu un bezpalīdzības sajūtu, redzot pārkāpumus, pirmkārt jāmaina sabiedriskā doma. Trauksmes cēlēji rīkojas sabiedrības labā, bet stukači ziņo sava personīgā labuma dēļ. Otrkārt, Saeimai jāpieņem trauksmes cēlēju aizsardzības likums, lai viņus pasargātu no izrēķināšanās pēc ziņošanas. Saeima likumprojektu jau 2017.gada martā nodeva Valsts pārvaldes un pašvaldību lietu komisijā, kura to vēl nav sākusi izskatīt.

.

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā izstāde būs skatāma līdz 27.oktobrim, tālāk tā ceļos uz dažādām valsts institūcijām. Novembrī izstādes plakāti tiks izvietoti Finanšu ministrijas un Valsts Ieņēmumu dienesta telpās.

.

Izstāde tiek rīkota sadarbībā ar pretkrāpšanas kustību “#Atkrāpies!”, kurā apvienojušās valsts pārvaldes iestrādes, nevalstiskās organizācijas, uzņēmēji un iedzīvotāji ar mērķi iestāties pret krāpšanas visdažādākajām izpausmēm. Viena no pretkrāpšanas kustības pamatvērtība ir veicināt sabiedrisko līdzdalību un atbildību, kas sasaucas arī ar trauksmes cēlēju aizsardzības likuma mērķiem.

.

Izstāde tapusi ar ASV vēstniecības atbalstu. Tajā paustie viedokļi un secinājumi vai ieteikumi var neatspoguļot Valsts departamenta oficiālo nostāju.

.

Vairāk informācijas par trauksmes celšanu un izstādi pieejama mājas lapā www.celtrauksmi.lv.

Vairāk informācijas un iespēja iesaistīties kustībā www.atkrapies.lv.

.

tc-izstade-logo

.

Informāciju sagatavoja: Liene Gātere, Sabiedrības par atklātību – Delna direktora vietniece, liene.gatere@delna.lv, +371 67285585

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52