×

DELNA PĒTA – CIK ATKLĀTAS IR PARTIJU MĀJASLAPAS

Saeimas vēlēšanām tuvojoties, “Sabiedrība par atklātību – Delna” (Delna) publicē partiju un partiju apvienību mājaslapu atklātības izvērtējumu, kurā vērtējām, kāda informācija ir publicēta mājaslapās par kandidātiem un sarakstu programmām un par partiju vai partiju apvienību un tās finansējumu. Delna vērtēja to 11 sarakstu mājaslapas, kas pētījumu centra SKDS un Factum augusta beigās un septembra sākumā publicētajos partiju reitingos guvuši lielākos vērtējumus.

Jo plašāka informācija publicēta mājaslapā, jo objektīvāku priekšstatu par sarakstu un kandidātiem iespējams iegūt un vēlēšanās izdarīt gudru, pamatotu izvēli. Delnas izvērtējums parāda, ka visi saraksti ir uzrādījuši labus rezultātus un izcēlušies vismaz vienā no indikatoriem, kas norāda – katram no tiem ir savas stiprās puses un veidi, kā informēt un piesaistīt vēlētāju.

Augstākos rezultātus politiskās organizācijas uzrāda indikatoros, kuri ir būtiski vēlētājiem, piemēram, kandidātu sarakstu un vēlēšanu programmu publicēšana. Tomēr novērojamas dažādas prakses gan ievietotās informācijas apjomā, gan saturā. Nesen izveidoto sarakstu mājaslapās ir mazāk sadaļu un informācijas nekā tajās, kas jau ilgstoši darbojušās Latvijas politiskajā vidē.

Zemus rezultātus partijas un partiju apvienības ieguvušas sadaļā par partiju vai partiju apvienību un tās finansējumu. Tas daļēji saistāms ar faktu, ka informācija ir atrodama citur, tai skaitā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, Uzņēmumu reģistra, Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā. Turpretī informācija par finansējumu, tā izlietojumu, kā arī partijas vai partiju apvienības vēsturi var neparādīt sarakstu no labākās puses un politiskajam spēkam to var nebūt izdevīgi izcelt, tādēļ ieņemta atturīga, izvairīga nostāja. Visās mājaslapās aicinām uzlabot lietotājdraudzīgumu, veidojot vienotus aprakstus, kontaktinformāciju, ievietojot saites uz ārējām mājaslapām, ja nav iespējams ievietot plašāku informāciju, tai skaitā par partijas finansējumu.

Delnas direktore Inese Tauriņa uzsver: “Delna secina, ka partiju un partiju apvienību mājaslapas vairumā gadījumu ir atklātas tiktāl, ciktāl partijai vai partiju apvienībai tas ir izdevīgi. Piemēram, kandidātu aprakstos norādīts uz kandidātu spējām, partijas izceļ mērķus, biedru viedokļus par to, “kā vajadzētu būt”. Bet mājaslapās netiek sniegts objektīvs ieskats kandidātu un partiju politiskās darbības vēsturē, kā arī netiek sniegts ieskats partijas iekšējos procesos, kas ļautu vēlētājam izprast, vai kandidāts spēs pārstāvēt vēlētāja intereses un vai politiskajam spēkam var uzticēties.”

Augusta sākumā Delna visām partijām un to apvienībām, kas iesniegušas sarakstus 14. Saeimas vēlēšanām, nosūtīja aicinājumu papildināt mājaslapas atbilstoši indikatoru sarakstam (sk. Delnas mājaslapā ->), kā arī skaidrojumus, kādēļ katrs no tiem ir nozīmīgs, lai veicinātu atklātību saziņā ar vēlētājiem. Delna izvērtējumā mājaslapā publicē arī katra politiskā spēka iegūto punktu skaitu indikatoros un izvērtējumā analizē konkrētus piemērus.

 Papildu avoti:

Mājaslapas ir viens no informācijas avotiem, tādēļ aicinām izvērtēt sarakstus un kandidātus, izmantojot arī citus uzticamus avotus un iepazīties ar Delnas ieteikumiem.

Ar mājaslapu izvērtējumu iespējams iepazīties Delnas mājaslapā šeit->.

Ar indikatoru sarakstu, ko izsūtījām partijām, aicinām iepazīties Delnas mājaslapā šeit->.

 

Papildu informācija:

Inese Tauriņa, Delnas direktore, inese.taurina@delna.lv

 

Šis pētījums veikts projekta “Veido atbildīgu Saeimu – iepazīsti pirms balso!” ietvaros, ko līdzfinansē Atklātības fonds.

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52