×

DELNA AICINA UZ STARPTAUTISKĀS PRETKORUPCIJAS DIENAS PASĀKUMIEM

“Sabiedrība par atklātību – Delna” (Delna) aicina atzīmēt Starptautisko pretkorupcijas dienu. Šī gada ģeopolitisko satricinājumu dēļ īpašu uzmanību aicinām pievērst korupcijas negatīvajai ietekmei uz nacionālo un globālo drošību.

Delnas īpašā viešņa ir Sāra Čeiza (Sarah Chayes) – ASV pretkorupcijas eksperte, kura ir pārliecinājusies, ka gandrīz visās drošības krīzēs kā viens no galvenajiem cēloņiem atklājas korupcija. Sāra aicinās mūs diskutēt, kā korupcija ietekmē visu – sākot no kara Ukrainā, līdz masveida migrācijai un beidzot ar vides postījumiem.

8. decembrī plkst. 17.30–19.00 Sāras Čeizas seminārs Rīgas Biznesa skolā.

Sāra Čeiza (Sarah Chayes) – ASV pretkorupcijas eksperte tiksies ar studentiem un citiem interesentiem, lai runātu par to, kā gandrīz katrā drošības krīzē korupcija ir starp tās cēloņiem. Viņa apspriedīs to, kā korupcija ietekmē visu, sākot no kara Ukrainā līdz masveida migrācijai un beidzot ar vides postījumiem.

Seminārs notiek angļu valodā. Vietu skaits ierobežots, aicinām reģistrēties šeit -> https://ieej.lv/CorruptionSeminar

9. decembrī plkst. 12.00–15.00 publiska diskusija un lekcija “Korupcija – nacionālās un globālās drošības drauds”. Pasākumu organizē Delna sadarbībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB).

Pasākums notiek latviešu un angļu valodā ar tulkojumu, tiešsaistē vai klātienē ar ielūgumiem. Reģistrācija tiešsaistes pasākumam -> https://forms.gle/U6e948u1G25gjnBd7

Programma

12.00 | Atklāšanas uzrunas:
– Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jēkabs Straume,
– Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns,
– ASV vēstnieks Latvijas Republikā Džons Leslijs Kārvails,
– “Sabiedrība par atklātību – Delna” direktore Inese Tauriņa.

12.15 | Diskusija par korupcijas negatīvo ietekmi uz Latvijas iekšējo un ārējo drošību. Vada Aidis Tomsons, piedalās:
– “Sabiedrība par atklātību – Delna” direktore Inese Tauriņa,
– Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jēkabs Straume,
– Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece,
– Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs.

13.15 | Kafijas pauze

13.45 | Lekcija un diskusija
– Īpašās viešņas Sāras Čeizas (Sarah Chayes, ASV) vieslekcija un diskusija par korupciju kā globālās drošības draudu.
– Ukrainas Nacionālā pretkorupcijas biroja (NABU) Galvenā izmeklēšanas departamenta Pirmās izmeklētāju nodaļas vadītājas Olenas Krolovetkas uzruna par NABU un Ukrainas vērtējumu par korupcijas ietekmi uz valsts drošību.

15.00 | Pasākuma noslēgums.

 

Sāra Čeiza (Sarah Chayes) ir starptautiski atzīta pretkorupcijas eksperte, kura Starptautiskajā pretkorupcijas dienā viesojas Rīgā. Viņas ievērojamā pieredze ir saistīta gan ar reportāžām Parīzes Nacionālajam sabiedriskajam radio, gan desmit gadus strādājot Afganistānā, tostarp dienestu diviem starptautisko spēku komandieriem un Apvienotā štāba priekšsēdētājam Maikam Mulenam (Mike Mullen). Viņa dzīvo Rietumvirdžīnijā, ASV.

Starptautiski pazīstama ar savu novatorisko domāšanu par korupciju un tās sekām, viņa ir pētījusi korupcijas darbību piecos kontinentos un pavisam nesen arī Amerikas Savienotajās Valstīs. Savā darbā Sāra atklāj, ka sistēmiska korupcija ir daudzu krīžu pamatā: vardarbīgs ideoloģiskais ekstrēmisms, vides postījumi, tautu sacelšanās.

Sāra 2016. gadā ir saņēmusi L.A. Times grāmatu balvu par grāmatu “Thieves of State: Why Corruption Threatens Global Security”. Viņa ir autore arī tādām grāmatām kā “The Punishment of Virtue: Inside Afghanistan After theTaliban” un “On Corruption in America – And What Is at Stake”.

 

Pasākumu atbalsta ASV Tieslietu departaments un ASV Valsts departaments. Šis pasākums ir īstenots, pateicoties Baltijas–Amerikas Brīvības Fonda (BAFF) finansējumam, vairāk informācijas par BAFF stipendijām un lektoru atbalstu varat uzzināt, apmeklējot www.balticamericanfreedomfoundation.org.

Sīkāka informācija: “Sabiedrība par atklātību – Delna”, ti@delna.lv, 67285585.

 

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52