×

DELNAS VĒRTĒJUMS PAR KORUPCIJAS APKAROŠANAS PLĀNA 2021-2025 SASKAŅOŠANU – IESTĀDES NEVĒLAS UZŅEMTIES ATBILDĪBU

Biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna” (turpmāk – Delna) seko līdzi Korupcijas novēršanas un apkarošanas pasākumu plāna 2021.–2025. gadam (turpmāk – pretkorupcijas plāns) tapšanai, kas ilgst jau divus gadus un beidzot 2023. gada 19. janvārī nonāca izskatīšanā Valsts sekretāru sanāksmē (turpmāk – sanāksme). Delna ir novērojusi – iestādes neapstrīd pretkorupcijas plāna uzdevumu pamatojumu un vajadzību, taču vienlaikus nevēlas uzņemties galveno atbildību uzdevumu īstenošanā.

Delnas interešu aizstāvības un projektu vadītāja Agnija Birule uzsver: “Lai valsts efektīvi cīnītos ar korupciju, viens nav cīnītājs, tāpat kā jebkurā spēlē ir nepieciešama sadarbība un līderis, kas vada komandu. Šobrīd, raugoties uz pretkorupcijas plāna saskaņošanas procesu 2023. gada 19. janvāra Valsts sekretāru sanāksmē, rodas iespaids, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam trūkst līderības un spēlētāji (ministrijas un to padotībā esošās iestādes) izvairās izrādīt iniciatīvu, tā vietā piespēlē bumbu viens otram, lai tā neatrastos pie viņiem brīdī, kad jāsit vārtos.”

Šī pretkorupcijas plāna pieņemšanai bija jānotiek jau vairāk nekā pirms diviem gadiem, tieši tik ilgu laiku Latvijā nav valsts politikas korupcijas novēršanai un apkarošanai.

Šobrīd izstrādātais pretkorupcijas plāns kopumā ietver 13 rīcības virzienus un 54 aktivitātes, aptverot publisko un privāto sektoru, vērš uzmanību uz vajadzību stiprināt interešu konflikta pārvaldību, novērst publisko līdzekļu izšķērdēšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, caurskatīt politisko partiju finansēšanu, politisko godaprātu un ētiku u.c.. 14 aktivitātēs par atbildīgo izpildītāju ir noteikts Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (turpmāk – KNAB), 17 aktivitātēs – KNAB kopā ar kādu citu iestādi, savukārt, atlikušajās aktivitātēs – vairākas ministrijas un to padotībā esošās iestādes. Saskaņošanas procesā vislielākos iebildumus izsauca uzdevumi, kas saistīti ar valsts politikas veidošanu korupcijas novēršanā un apkarošanā un kuri stiprina interešu konflikta novēršanu. Finanšu ministrijas un Tieslietu ministrijas ieskatā šādu uzdevuma izpilde ir tieša KNAB kompetence un ministrijas nevēlas būt atbildīgie ieviesēji. Savukārt, KNAB saredz, ka savu resursu ietvaros uzdevumu nevar paveikt un lielāku potenciālu uzdevuma izpildē saskata tieši ministriju kompetencē.

Delna aicina pretkorupcijas plāna izstrādē un izpildē iesaistītajiem:

  • KNAB kā vadošajai iestādei korupcijas novēršanas jomā un pretkorupcijas plāna virzītājam ir jāuzņemas pienākums būt par atbildīgo izpildītāju uzdevumos, kuros nevar rast kompromisu ar ministrijām.
  • Plāna izstrādē un saskaņošanā tiekties uz kompromisu panākšanu, piemēram, nosakot vairākus uzdevuma atbildīgos izpildītājus, paskaidrojot katra izpildītāja lomu un no viņa sagaidāmās darbības.
  • Panākt vienošanos par prioritāri svarīgajiem uzdevumiem, kuri ir jāīsteno līdz 2025. gadam, jo pretkorupcijas pasākumu plāns ir plašs un visaptverošs, un jāīsteno īsā termiņā.

 

Papildu informācija: Agnija Birule, agnija.birule@delna.lv.

 

Šīs relīzes sagatavošanu finansē ar Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas atbalstu caur EEZ un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”. Par relīzes saturu atbild biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna”.

 

 

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52